Renskötarna

Lars Emil Rensberg – Ruvhten Sijte

Kombinera renskötseln med familjelivet

I Tänndalen bor Lars Emil med sin sambo Anna och sina tre barn. Det är i slutet av april och en av de mest hektiska perioderna på året för en renskötare. Det är nu kalvarna föds. När vi får tag på honom är han däremot hemma med sin familj. De har nämligen fått sitt tredje barn i våras.

Antaris Willenfeltd – Ruvhten Sijte

Det är på fjället Antaris trivs bäst

“Vad ska du bli när du blir stor” har aldrig varit en fråga för Antaris Willenfeldt. Svaret har alltid varit renskötare, och så har det varit så länge han kan minnas.

Mellan fjällen i västra Härjedalen, nära den Norska gränsen, ligger Ruvhten Sameby. Ruvhten Sijte. Det är Antaris utgångspunkt, där har han sina kollegor. Arbetsplatsen är på fjället där ingen dag är den andra lik, och när Antaris vaknar på morgonen är det är omöjligt att förutspå hur dagen kommer bli.

Redan när Antaris gick ut skolan så väntade hans farmors och farfars renhjord på honom. Han tog studenten från fordonsprogrammet; det är lättare att transportera renar när man har lastbilskort. Och med kunskapen från skolan kan han ta på sig annat jobb de stunder som renarna inte behöver lika mycket passning. Någon semester är det sällan tal om, det finns alltid saker att göra.

Marcus Rensberg – Ruvhten Sijte

Driver Jillie Ren och vilt och renskötsel

Marcus är inte bara ägare och delaktig i driften av Jillie ren och vilt han bedriver även renskötsel i samebyn Ruvhten Sijte. Familjens renar går mellan Särna-skogarna om vintern och Funäsdalsfjällen om sommaren.

Evelina Solsten – Tossåsens samaeby

Renskötseln och sociala medier

Vi har lyckats boka in ett möte för att prata med en renskötare mitt i, får vi reda på under samtalet, den mest hektiska perioden under deras (och renens) år. Det är i slutet på mars, eller i början av april, som renarna blir lite rastlösa. De har varit i “renskogen” under vintern för att beta under den tid som fjället är täckt av flera meter snö, men nu vill dom tillbaka till fjällen.
Hon är ute i skogen, i full gång med att flytta renar. Så vi får en snabb pratstund med henne, över telefon med bara några få korta avbrott pga lite halvklen mottagning.
Vi pratar om kärleken till renarna, utmaningarna kring att arbeta och leva som renskötare, fördomar, det arbete hon lägger på sociala medier och framtiden. Vad har renskötare för förutsättningar för att fortsätta arbeta med och leva av renarna?
Evelina, 21 år och uppväxt i Tossåsens sameby. Hennes utgångspunkt är hos sin familj i Glen, Bergs kommun. Kanske du har sprungit på henne tidigare? Sammanlagt har hon nämligen, i skrivande stund, ca 50 000 följare på Instagram och Tik-Tok och lägger ut glimtar av hennes liv. Ett liv som vigs åt renen.

Samebyar

Vi köper främst in renar från samebyarna Ruvhten Sijte, Mittådalen, Idre, Tåssåsen och Handölsdalens. De är de samebyar som ligger i närheten alltså, Jämtland, Härjedalen och Dalarna. Renskötsel är en ett kulturarv och renskötseln inte bara en inkomstkälla utan även en livsstil.

I Sverige finns det 51 samebyar.

Många tänker att man kommer till en fysikby där alla från den samebyn bor. Men en sameby är dels ett vist område där byn har sina renar, men även en ekonomisk och administrativt förening med en styrelse som jobbar för att driva bys frågor och arbete.

Samebyn består av olika renskötselföretag och för att bedriva renskötsel i Sverige så måste man bla vara medlem i en sameby.

Ruvhten sijte är en fjällsameby i Jämtlands län. Samebyn har sina åretruntmarker i Härjedalens kommun. Samebyn har sina vinterbetesmarker i  Härjedalens och Älvdalens kommuner. I by så är det ca 10 aktiva renskötselföretag.

Handölsdalen är en fjällsameby i Jämtlands län. Samebyn har sina åretruntmarker i Härjedalens kommun. Samebyn har sina vinterbetesmarker i  Härjedalens, Bergs och Åre kommuner.  I by så är det ca 15 aktiva renskötselföretag.

Mittådalen sameby är en fjällsameby i Jämtlands län. Samebyn har sina åretruntmarker i Härjedalens kommun. Samebyn har sina vinterbetesmarker i Härjedalens och Bergs kommuner. I by så är det ca 15 aktiva renskötselföretag.

Idre sameby är en fjällsameby i Dalarnas län. Samebyn har sina åretruntmarker i Älvdalens kommun och del av Härjedalens kommun. Idre är Sveriges sydligaste sameby. Samebyn har sina vinterbetesmarker i  Älvdalens kommun. I  by så är det ca 5 aktiva renskötselföretag.

Vi har även ett nytt samarbete med renskötare från: Tåssåsen sameby är en fjällsameby i Jämtlands län. Samebyn har sina åretruntmarker i Bergs och Härjedalens kommuner. Samebyn har sina vinterbetesmarker i  Ånge, Härjedalens, Bergs, Åre och Krokoms kommuner. Samebyn har ca 20 renskötselföretag.

Vi kommer fram över att komma med information om vilka renskötare som levererar ren till oss.