Om rÄvaran

Betydelsen

Den rÄvara vi hanterar kommer frÄn samebyar och jÀgare i JÀmtland, HÀrjedalen och Dalarna. AlltsÄ Svenskt och med korta transporter bÄde för djuret och miljön. Renkött Àr klimatsmart och lÄngsiktigt hÄllbart. Vi jobbar i allt vi gör för hög kvalitet pÄ vÄra produkter, och rÄvaran har stor betydelse för resultatet. De renar och Àlgar vi köper in har strövat fritt i skog och pÄ fjÀll och sedan hanterats pÄ bÀsta sÀtt. UtifrÄn sina egenskaper sorteras köttet i olika fraktioner under styckningen, och förÀdlas sedan vidare. Det Àr erfarna styckare som stÄr för jobbet. Allt kött kvalitetsgranskas innan packning och leverans.

Under rennÀringens slaktsÀsong har vi fokus pÄ renkött. Före slaktsÀsongen jobbar vi med Àlgkött, och efter slaktsÀsongen vidareförÀdlar vi vinterns rÄvaror.

Milt & Mört Renkött

SlaktsÀsongen för ren strÀcker sig frÄn oktober till mars. Med dagens produktionsfokus Àr det primÀrt kalv som tas ut. Kalvköttet har en mildare viltsmak Àn vuxet renkött och Àr det dominerande pÄ marknaden. I september har en del samebyar bockslakt, dÄ vuxna handjur tas ut före brunsten.

Renkött Àr magert och rikt pÄ proteiner, vitaminer och mineraler till följd av naturbetet. Fetthalten ligger runt 1-3% och proteinhalten pÄ cirka 21%. Fettet Àr av den nyttiga typen fleromÀttade fettsyror: Omega 3. Renköttet Àr naturligt mört pÄ grund av sina korta fibrer. Den riktige finsmakaren kÀnner skillnad pÄ tidigt höstslaktat renkött och sent vinterslaktat renkött pÄ grund av renens varierade betesvanor över Äret.

Vi Àr certifierade enligt Renlycka, renÀgarnas kvalitetssigill för högklassiga renprodukter frÄn samebyar i Sverige, med ansvarsÄtagande frÄn djur till tallrik.

Mustigt Àlgkött

Även Ă€lgköttet Ă€r magert och rikt pĂ„ proteiner, vitaminer och mineraler till följd av naturbetet av vĂ€xtren i skog och fjĂ€ll. Det har lĂ€ngre fibrer och behöver hĂ€nga lĂ€ngre för att möras vilket vi sjĂ€lvklart gör, för att fĂ„ fram bĂ€sta kvalitet. Smaken har beskrivits som dominerad av mustighet med karaktĂ€r av jord och skog. Eftersom Ă€lgen lever fritt i naturen sĂ„ Ă€r köttet sĂ„ klart fritt frĂ„n antibiotika och tillvĂ€xthormoner. Vi Ă€r numera en godkĂ€nd vilt hantering anlĂ€ggning och det betyder att vi kan sĂ€lja Ă€lg till hela Sverige och att allt Ă€lgar som slaktas hos oss besiktigas av livsmedelsverket innan vi styckar.