Evelina Solsten
Evelina Solsten – Kärlek och respekt för djuren
Vi har lyckats boka in ett möte för att prata med en renskötare mitt i, får vi reda på under samtalet, den mest hektiska perioden under deras (och renens) år. Det är i slutet på mars, eller i början av april, som renarna blir lite rastlösa. De har varit i “renskogen” under vintern för att beta under den tid som fjället är täckt av flera meter snö, men nu vill dom tillbaka till fjällen.
Hon är ute i skogen, i full gång med att flytta renar. Så vi får en snabb pratstund med henne, över telefon med bara några få korta avbrott pga lite halvklen mottagning.
Vi pratar om kärleken till renarna, utmaningarna kring att arbeta och leva som renskötare, fördomar, det arbete hon lägger på sociala medier och framtiden. Vad har renskötare för förutsättningar för att fortsätta arbeta med och leva av renarna?
Evelina, 20 år och uppväxt i Tossåsens sameby. Hennes utgångspunkt är hos sin familj i Glen, Bergs kommun. Kanske du har sprungit på henne tidigare? Sammanlagt har hon nämligen, i skrivande stund, ca 50 000 följare på Instagram och Tik-Tok och lägger ut glimtar av hennes liv. Ett liv som vigs åt renen.
Alla hjälps åt
Det som genomsyrar hela vårt samtal är känslan av att alla hjälps åt. Samarbetet familjen emellan, samarbetet i samebyn och med andra samebyar. Alla drar sitt strå till stacken. För tillfället är det Evelinas pappa som har huvudansvaret för renarna, men både Evelina och hennes bror är med så mycket som det bara går och har båda ambitioner att ta över när det är dags.
De sysslor som görs hemmavid är lättare att kombinera med andra arbeten. Medan det är svårare att vakta renarna på fjället, när de har kalvat och behöver lugn och ro, och kombinera det med annat arbete. De senaste året har Evelina arbetat som sydsamisk språkresurs inom förskolan utöver skötseln av renarna. Men den högsta drömmen är att hon ska ha möjlighet att vara all sin tid med renarna.
- “Jag är uppväxt mitt i det. Jag vet inget annat, och jag kan inte tänka mig något annat. Det blir en stor del av ens liv och identitet. Drömmen är att kunna jobba med det på heltid för jag kan inte tänka mig ett liv utan renarna” – Evelina
Yrke och livsstil kombinerat
Att vara renskötare är både ett yrke och en livsstil. En livsstil som styrs av väder och vind, och av djuren. Evelina berättar att det har blåst, och till och med stormat, de senaste veckorna. I blåst har renarna inte lika stor koll på om det kommer rovdjur, eller var ifrån dom kommer, och det gör dom extra oroliga. Då vill de röra på sig. Och då måste renskötare följa eller fösa dem och passa dem extra noga. Så inte nog med att renarna gör som dom vill så är även väderparametrarna där och gör att man som renskötare måste tänka om och anpassa sig. Det gör att det är helt omöjligt att planera, både sina dagar med renarna, men även såklart livet utanför.
Något annat att brottas med är de myter och fördomar mot renskötare och samer som finns i samhället. Och det är en av anledningarna till att hon startade sitt Tik-Tok- och instagramkonto. Där kan hon informera om hennes och renskötares liv på ett lättsamt och lättillgängligt sätt. I andra reportage kan man läsa att hon får ta emot elaka kommentarer, så vi undrar i förbifarten hur hon orkar fortsätta.
- “Vare sig jag lägger upp saker på sociala medier eller inte, kommer folk att tänka och säga elaka saker. När jag lägger upp bilder och filmer motverkar det kanske åtminstone en liten del. Det jag lägger upp gör i alla fall inte saker värre! Och det är ett stort intresse av att lära sig, och skriver fina saker, det får vi inte glömma!”
Hon fortsätter berätta att hon får en del privata meddelanden, där människor erkänner att de haft negativa tankar innan, men att de fått en tankeställare av de inlägg som hon lagt upp. Det är precis det som är målet med det arbete hon lägger ner. Att bara uppmärksamma, med en liten bild eller film, gör att människor blir påminda om att de finns!
Framtiden
När vi frågar Evelina om drömmar och önskningar för framtiden finns det ingen tvekan om vad svaret är.
- “Jag vill inte bråka om fler rättigheter, men jag önskar att de rättigheter vi har idag ska respekteras. Jag vill att mina framtida barn ska ha möjlighet att kunna välja att bli renskötare. För som det ser ut idag, är det långt ifrån säkert.”
Drömmen är att det ska vara ett naturligt och enkelt val för kommande generationer att bli renskötare. För trots alla svårigheter, utmaningar och motgångar är det världens bästa liv. Kärleken till renarna är det som gör att man vill fortsätta. Kärleken till renarna är allt.