Renfond

Koka din egen renbuljong! Det är gott, går att frysa och är mycket enklare än vad du tror – dessutom är det ett fantastiskt sätt att ta tillvara på hela djuret. Precis så som samisk mat handlar om. 

 

Du behöver för ca 1 liter färdig buljong: 

ca 1 kg buljongben från ren 

2 st schalottenlökar 

4 st morötter 

1 st palsternacka 

(ev 3 st vitlöksklyftor om du gillar det) 

ca 100 g rotselleri 

2 tsk grönpeppar 

1 tsk kryddpeppar 

4 st lagerblad 

2 msk tomatpuré 

2 msk salt 

1 msk socker 

1 tsk torkad timjan 

ett par kvistar färsk persilja 

 

Gör så här: 

  1. Rosta benen på en plåt i ugnen: 200oC i ca 15 minuter. 
  1. Hacka ner alla grönsaker i grova bitar och bryn riktigt hårt i en kastrull.  
  1. Tillsätt tomatpurén och bränn av den ordentligt. 
  1. När benen rostats häller du ner dom i kastrullen. Fyll upp med vatten och häll i alla kryddor. 
  1. Låt sjuda i ca 3 h. Sätt på ett lock och låt stå till dagen efter. 
  1. Koka upp vätskan dagen efter, sila genom en finhålig sil ner i en mindre kastrull. 
  1. Reducera vätskan till ungefär hälften. 
  1. Kyl ner och frys in i t ex en Silipad-form, eller i en iskubsform. Det gör att du enkelt kan plocka ut buljongisbitar och smaksätta dina såser med.