Renfond
Koka din egen renbuljong! Det är gott, går att frysa och är mycket enklare än vad du tror – dessutom är det ett fantastiskt sätt att ta tillvara på hela djuret. Precis så som samisk mat handlar om.
Du behöver för ca 1 liter färdig buljong:
ca 1 kg buljongben från ren
2 st schalottenlökar
4 st morötter
1 st palsternacka
(ev 3 st vitlöksklyftor om du gillar det)
ca 100 g rotselleri
2 tsk grönpeppar
1 tsk kryddpeppar
4 st lagerblad
2 msk tomatpuré
2 msk salt
1 msk socker
1 tsk torkad timjan
ett par kvistar färsk persilja
Gör så här:
- Rosta benen på en plåt i ugnen: 200oC i ca 15 minuter.
- Hacka ner alla grönsaker i grova bitar och bryn riktigt hårt i en kastrull.
- Tillsätt tomatpurén och bränn av den ordentligt.
- När benen rostats häller du ner dom i kastrullen. Fyll upp med vatten och häll i alla kryddor.
- Låt sjuda i ca 3 h. Sätt på ett lock och låt stå till dagen efter.
- Koka upp vätskan dagen efter, sila genom en finhålig sil ner i en mindre kastrull.
- Reducera vätskan till ungefär hälften.
- Kyl ner och frys in i t ex en Silipad-form, eller i en iskubsform. Det gör att du enkelt kan plocka ut buljongisbitar och smaksätta dina såser med.