Smörstekt Renrostbiff med chili demiglace & rotfruktstomp
En renrostbiff är lika mör som vilken filé som helst på renen. Den blir ofta jämförd med nötdjurens rostbiff, som måste ha en längre tillagningstid, men ska tillagas som en oxfilé.
Renköttets mörhet och smak kommer bäst till sin rätt om det inte steks för hårt. Generell rekommendation för renkött är en köttemperatur på ca 54-62-68o (rare-medium-välstekt). Vi tycker att rostbiffen blir som bäst vid medium-rare. Kom ihåg att temperaturen stiger ytterligare några grader efter att stekning avslutats!
Du behöver för 2 personer:
2 st renrostbiff
1 gullök
1 morot
0,5 palsternacka
potatis
ca 100 g smör
salt och peppar
chiliflakes
Gör så här:
1. Skär ner rotfrukterna i lika stora delar. Koka i rikligt saltat vatten tills alla rotfrukter är mjuka.
2. Hetta upp en stekpanna och stek rostbiffarna till önskade stekgrader.
3. Lyft av rostbiffarna åt sidan. Låt dem vila ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
4. Under tiden grovhackar du löken och steker dem i samma stekpanna som du stekte rostbiffarna i.
5. När löken blivit mjuk tillsätter du ca 50 g smör, ca 2,5 dl vatten och kryddar med nymalda chiliflakes, salt och peppar.
6. Låt demiglacen sjuda i ca 5 minuter.
7. Dags för rotfruktstompet. Häll av nästan allt vatten från rotfrukterna. Stompa dom med en ”potatisstomp” eller krossa dom med en gaffel. Krydda med salt och peppar.
Tranchera upp köttet och servera med lite flingsalt!
Klicka för att komma till produkter:
Renrostbiff
Älgrostbiff