Renpanna med smörstekt grönkål och potatis

Vår skav är tunt skuren av helmuskeldelar av renkött: 100% renkött, inga tillsatser. Den skärs på tvärsen av fibrerna för största mörhet. Vår finare variant, renskav, skärs av delar av stek, bog och bringa. Vardagsvarianten skavat renkött skärs av sida, hals och lägg. Skavat renkött har en något högre fetthalt än renskav. Det ger den en större mustighet, och den kan låtas puttra längre för att bryta ner fettet. Börja alltid med att steka skaven i smör tills den är helt genomstekt!

Du behöver för 4 personer:
500 g renskav eller skavat renkött
1 gullök
buljong
1 msk soja
1 tsk dijonsenap
(ev 5 dl grädde)
1 tsk mortlade chiliflakes

4 stjälkar grönkål
potatis
salt och peppar
smör till stekning

 

Gör så här:

1. Stek skaven i smör och lägg åt sidan. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över skaven. Hacka löken i grova bitar och bryn, blanda ned skaven. Smula över en halv buljongtärning tillsammans med ca 3 dl vatten, eller ta tillvara buljong från tidigare dags köttkok. Låt sjuda ca 30 minuter. Tillsätt sedan dijonsenapen och sojan (och grädde om så önskas). Låt vätskan reduceras till du når önskad tjocklek av såsen.

2. Koka potatis medan köttet sjuder, i rikligt saltat vatten.

3. Plocka grönkålen från sina stjälkar i ganska grova bitar. När grytan nått sin tjocklek och potatisen är färdig är det dags att steka grönkålen. Detta görs i en varm stekpanna med smör. Stek inte för länge: den ska bara hastigt stekas, och sedan kryddas med salt och peppar.

Toppa grytan med lite mortlade chiliflakes och flingsalt, sedan är det bara att servera!

Klicka för att komma till produkten:
Renskav

Tillbaka till inspiration & recept